06.09.2022
Uoči 146. obljetnice vodnoga gospodarstva izašao iz tiska novi broj Hrvatske vodoprivrede

Uoči obilježavanja 146 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj izašao je novi 240. broj časopisa Hrvatske vodoprivrede s temama posvećenima klimatskim promjenama i aktualnostima iz vodnoga gospodarstva, koje je uvodnikom najavio i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Prigodni broj časopisa donosi brojne aktualne teme posvećene klimatskim promjenama, sušama, kao i projektima i aktivnostima vodnoga gospodarstva kojima se unaprjeđuje održivo upravljanje vodama, prilagođavajući se okolnostima u kojima sve više prirodne i društvene situacije donose nove izazove. Na tradiciju dugu gotovo stoljeće i pol, osvrnuo se u uvodniku i generalni direktor Hrvatskih voda, predstavljajući aktualne projekte kojima se vodno gospodarstvo prilagođava klimatskim promjenama, stvara bolje uvjete života, potiče suradnju s dionicima, uvodi nova tehnološka i zelena rješenja, unaprjeđujući svoje znanje i iskustvo. O razvoju suradnje i struke govore i stručnjaci nadležnog ministarstva prenoseći aktualnosti vodne politike EU, koja osluškuje poruke morskog okoliša i voda. Kroz stručne i zanimljive članke doznajte više o tome što nam donose nedostaci vode i klimatske promjene, kojim projektima stječemo nova znanja i spoznaje, kojima bolje razumijevanje i prilagođavanje na globalne i lokalne aktualne hidrološke pojave te trebamo li bolje zaviriti u podzemlje gdje su skrivene podzemne vode, toliko nam važne.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Boljim razumijevanjem odnosa voda i šuma, zajedničkog djelovanja pri incidentnim onečišćenjima, uvođenjem novih koncepata u borbi protiv urbanih poplava, razvijanja odnosa prema otpadnim vodama i njihovoj ponovnoj upotrebi te praćenja mikroorganizama u zaštiti mora i očuvanju bioraznolikosti, biti ćemo spremniji i otporniji na ekstremna i iznenadna događanja, nedostatke ili prekomjerne količine vode, kojima svjedočimo sve češće. U tome će nam pomoći i brojne udruge svojim aktivnostima čišćenja voda, ali i oni najmlađi kojima ćemo prenijeti svoje spoznaje i iskustva putem projekta „Mali čuvari voda“ kako bi uzorkovanjem voda svoga zavičaja bolje razumjeti lokalnu i globalnu ulogu voda za život ljudi i ekosustava.

Prelistajte prigodno izdanje časopisa, dostupno i na novim web stranicama Hrvatskih voda. Svim djelatnicima, umirovljenicima i partnerima vodnoga gospodarstva čestitamo 146. godišnjicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda, a sve čitatelje i suradnike pozivamo da nam se pridruže u obilježavanju ove obljetnice, promovirajući očuvanje voda i nove spoznaje, predstavljene stručnim člancima u novom broju časopisa.