07.09.2022
Obilježen Dan Hrvatskih voda

Već dugih 146 godina vodno gospodarstvo se u Hrvatskoj obilježava 07. rujna kao poseban dan za djelatnike ove specifične djelatnosti. Osnivanje i početak djelovanja Hrvatskih voda, odnosno, djelovanje organiziranog vodnog gospodarstva u Hrvatskoj, seže u devetnaesto stoljeće. Već tada, osnivanjem ondašnjih zadruga, postavili su se temelji za  uređenje  pravnog statusa i održivog vodnog  sustava. Ovu veliku godišnjicu obilježili smo i dodjelom godišnje nagrade Hrvatskih voda za stručne i znanstvene radove.

Svečanosti su prisustvovali državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te njegovi zamjenici Davor Vukmirić i Valentin Dujmović kao i direktori Vodnogospodarskih odjela te voditelji Sektora.

Dan Hrvatskih voda 1Dan Hrvatskih voda 1
Dan Hrvatskih voda 2Dan Hrvatskih voda 2

Na području Republike Hrvatske prvo organizirano upravljanje vodama koje je utemeljeno na uređenom vodnom pravu uspostavlja se na dan 7.9.1876. godine u Osijeku osnivanjem Društva za regulaciju rijeke Vuke s biskupom Strossmayerom na čelu, a Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo tadašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije 1891.godine donosi prvi Zakon o vodnom pravu koji je cjelovito uredio područje voda i to od pravnog sustava do održavanja vodnog sustava. Ipak prvi suvremeni Zakon o vodama donesen je 1965. godine, a sve zahvaljujući zalaganju dr.sc. Josipa Zmaića kada su osigurani stalni samostalni izvori sredstava za financiranje vodnog gospodarstva, a vodoprivreda je prvi puta definirana kao posebna grana gospodarske djelatnosti.

Generalni direktor Hrvatskih voda uručio je godišnje nagrade Hrvatskih voda za stručne i znanstvene radove mladim stručnjacima koji se bave hidrotehnikom i srodnim područjima koje se tradicionalno dodjeljuju već 25. godinu za redom na Dan Hrvatskih voda 7. rujna.