29.08.2022
Akcija čišćenja korita rijeke Drave

Vodostaj rijeke Drave dosegnuo je svoj povijesni minimum od minus 172 centimetra, pa je to bila idealna prilika za akciju čišćenja korita. Stoga je Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim vodama, Unikomom i Osječko-baranjskom županijom organizirao akciju čišćenja Drave od Zimske luke do željezničkog mosta.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave, a zadnji put je 2003. imala nizak vodostaj koji je bio četiri centimetra viši od ovogodišnjeg vodostaja.

"Nizak vodostaj otkrio je i brojne predmete. Na žalost nije riječ o skrivenom blagu, već uglavnom otpadu. Zato smo zajedno s Hrvatskim vodama odlučili iskoristiti ovaj trenutak i očistiti korito i obalu Drave na potezu od Zimske luke do Željezničkog mosta. Sav otpad kojega ovdje danas skupimo razvrstat ćemo. Podsjećam, Osijek je po odvojenom prikupljanju otpada  najbolji od svih velikih hrvatskih gradova. S 51,9% pri samom smo državnom vrhu i jedini smo veliki grad koji zbog toga nije platio kaznu. Na tome sam posebno zahvalan sugrađanima. Da Osječani rado recikliraju svjedoči i podatak da naša reciklažna dvorišta prošle godine bilježe više od 100 tisuća posjeta" istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Čišćenje Drave 1Čišćenje Drave 1
Čišćenje Drave 2Čišćenje Drave 2

"Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo", rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

"Svjedoci smo klimatskih promjena i zato se moramo na novi način odnositi prema rijeci Dravi. Na ovaj način šaljemo i na simboličnoj i na praktičnoj razini koliko je potrebno njezino održavanje. Želio bi pohvaliti građane Osijeka. Pratim situaciju protočnosti i ipak moram reći da je situacija bolja nego u drugim mjestima", izjavio je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

Ovom akcijom čišćenja prikupljeno je više od tone otpada, od automobilskih guma, stolica, pletenih fotelja, do suncobrana i stalaka. Ronioci su na obalu iznosili raznorazni otpad, a sudionici akcije prenosili su ih u kamione gradske tvrtke Unikom koja će otpad zbrinuti.